Eria de Gabriélle Güvenel – Dezvăluiri şi Perspective în două volume dark

Pasiunea mea pentru fantasy m-a împins rapid spre personajul Eriei pe care l-am găsit deopotrivă intrigant şi fascinant. Pe parcursul ambelor volume – Eria. Dezvăluiri şi Eria. Perspective – m-am bucurat de atmosfera dark şi de compania unor fiinţe fantastice creionate inedit. Vampiri, vârcolaci, vrăjitoare, zei, îngeri căzuţi şi demoni populează cele două cărţi ale lui Gabriélle Güvenel şi ne atrag într-o lume înfricoşătoare, infectată, … halucinantă. E indicat ca data viitoaresă privim de două ori necunoscuţii pe lângă care trecem …

eriaEria este fetiţa nedorită şi crescută într-un centru de plasament.Fără familie, fără prieteni, copila creşte singură dobândind aerul rebel caracteristic traiului dus. Visele ciudate care o bântuie par să infirme povestea abandonului, dar adevărul îl află abia în momentul în care viaţa îi atârnă fragil în mâinile unor maniaci religioşi.

Salvată de un vampir, fata este în acelaşi timp şi „reparată” de acesta. Scena este una macabră, iar autoarea , iar autoarea are meritul de a fi făcut din cuvinte o durere fizică palpabilă.

Furia, fuga, supranaturalul ce pare a nu fi pe deplin acceptat o transformă pe Eria într-o femeie rece, aproape inumană dacă nu luăm în calcul impulsurile sexuale … dar şi acelea par oarecum animalice.

Aflăm dezvăluirile Eriei în timp ce este prizoniera unui demon. Obligată să vorbească, aceasta şochează tot mai mult cu fiecare replică ce-i iese pe gură şi fiecare întâmplare relatată.

Ucigaş de demoni, Eria priveşte oamenii drept victime colaterale strivite cu uşurinţă în misiunea ei. Masca de gheaţă pe care o poartă mai că te face să-i crezi totala indiferenţă afişată, s-o deteşti, să o consideri împietrită. Cu toate acestea, pierderea răbdării o face să dezvăluie din ce în ce mai mult din ea, iar gheaţa începe să curgă progresiv.

Finalul primului volum m-a şocat puţin când în scenă şi-a făcut apariţia vârcolacul pe care îl credeam mort. Bineînţeles că fix în acel moment s-au terminat dezvăluirile Eriei. Şi uite aşa inventez înjurături noi ….

perspectivePartea frumoasă este că la Librex Publishing avem şi volumul doi al seriei, care se continuă cu … perspectivele protagonistei şi ale altor personaje cheie.

Eria. Perspective” reprezintă încă o plimbare alături de personajul feminin cu care deja ne-am obişnuit , iar acţiunea este la fel de dark, horror, înspăimântătoare, erotică şi seducătoare.

Personajul Eriei şochează cu fiecare filă întoarsă, nu doar prin bizaritatea privirii ei „pe dos” ci şi prin multitudinea de informaţii pe care le aflăm despre ea, prin comportamentul impulsiv dus la extrem, prin atitudinea deconcentrantă, limbajul fără perdea şi acţiunile care cer un sânge congelat.

Cel de-al doilea volum debutează cu gândurile lui Aron care, din câte se pare, o învinuieşte pe Eria pentru „dezumanizarea” lui. Furia pare să-i clocotească în vene şi doreşte moartea „vrăjitoarei” care a trezit bestia din el.

Vine, cât de curând, vremea când vor plăti cu toţii.”

Andi Aron continuă să „vorbească” şi aşa ne explicăm prezenţa lui la spital şi aflăm în plus cum acesta a fost infestat de către un lup care … i-a salvat viaţa sau i-a furat-o? Răspunsul depinde de perspectiva din care fiecare vede lucrurile.

M-am lovit de chestii de care niciun om din lumea asta nu ar trebui să se lovească. Dar, stai! Abia acum îmi dau seama ce prostii spun. Oamenii nu se lovesc de ele… Nu oamenii de rând, în orice caz.”
De-aş fi ştiut atunci ce ştiu acum, n-aş fi acceptat nici mort.”

Tot din relatările lui Aron aflăm misterul lui Beng şi căpătăm răspunsuri la multe din întrebările neelucidate în prima parte. Îhmmm … se pare că vârcolacul e mult mai generos în detalii şi explicaţii decât Eria. A reuşit chiar să îmi schimbe părerea despre Decko … şi îmi era destul de drag vampirul ăla.

În acelaşi timp, negarea lui permanentă cum că ar simţi ceva pentru Eria, ridică semne de întrebare. Hmmm … lupişor, cred că te cam îndrăgosteşti şi te prinzi greu de fază!

Ce idiot! Nu aveau grad de comparaţie poveştile. Eu pe Eria o futusem din ură. Din ură şi de ciudă. Nu a fost nimic sentimental acolo.”

O vedem pe Eria şi din perspectiva lui Timothy, omul dezinteresat ce poartă paradoxal straie bisericeşti în timp ce se îndrăgosteşte de asasina demonică şi chiar o prezintă într-o lumină favorabilă. Eria însă uimeşte prin recunoaşterea faptului că a zdrobit acest om care într-adevăr a iubit-o şi a acceptat-o fără aşteptări. Gândurile ei te fac să te întrebi dacă nu cumva există uitat prin această făptură vreun ciob de suflet…

Atunci, şi numai atunci, am înfăptuit prima mea crimă. Atunci, şi numai atunci, i-am luat unui om tot ce avea mai de preţ: speranţa.”

În „Eria. Perspective” întâlnim deasemenea personaje noi cu roluri decisive în acţiune, secrete sunt aduse la lumină, iar comploturile iau amploare.

quotesDemon şi zeu, lumină şi întuneric, adevăr pe jumătate, monstru şi înger, Eria este percepută total diferit de către cei cu care intră în contact. Reuşeşte să îngrozească, să creeze repulsie, să trezească cele mai cumplite furii şi totuşi … atrage ca un magnet căruia nu i te poţi opune.

Puţină mitologie, ceva implicaţii biblice, creaturi ale întunericului readuse la viaţă din praful timpului, fantastic la superlativ şi o protagonistă total diferită de tot ceea ce cunoaştem. Oare acesta să fie destinul Eriei? Mereu singură, mereu pe drum, mereu devorând suflete şi mereu pierzând încă o bucată din puţinul fond uman rămas …

Maryliyn

Buna, sunt Mara Caloian si sunt o devoratoare de frumos si de zambete sincere.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Powered by keepvid themefull earn money