Evil and sexy – Madeline Mequette – Anotimpul pumnalelor de Şerban Andrei Mazilu

Creionată cu măiestrie şi dezvăluită progresiv cititorului, Madeline Mequette este cu siguranţă un personaj negativ memorabil, atât prin discrepanţa dintre aparenţa angelică (blondă, cu ochi albaştri şi corp care stimulează imaginaţia) şi esenţa demonică, cât şi prin atrocităţile de care este capabilă fără urmă de remuşcare.

Ambiţiile ei, susţinute de o inteligenţă uimitoare, par irelizabile, utopice, fanteziste. Şi totuşi … determinarea şi perseverenţa îngerului demonizat pun în mişcare universul, iar Madeline se apropie cu paşi repezi de împlinirea scopului ei.madeline-e1475603764316-darken

„Vreau propriul meu regat în care eu şi numai eu hotărăsc soarta muritorilor.”

Fiecare mişcare este îndelung planificată, fiecare obiectiv este analizat şi fiecare zâmbet oferit de tânăra contesă cere la schimb un preţ ascuns.

Încă din adolescenţă, fata fusese altfel. Dorinţa de a obţine puterea necesară planurilor ei măreţe o îndepărtează de restul domnişoarelor şi îi conduc paşii în „intimitatea saloanelor lorzilor” unde ascultă, reţine, învaţă şi planifică un viitor diabolic.

Madeline visa, dar nu era o visătoare…” Perfect lucidă şi conştientă de riscuri şi pericol, fata îşi dezvoltă la maxim abilităţile de conversaţie, inteligenţa, capacitatea de a acţiona rapid atunci când situaţia o cere şi nu în ultimul rând, învaţă să stăpânească perfect arta de a juca teatru, folosindu-se de toate atuurile de care dispune pentru a-şi împlini fiecare obiectiv ce conduce către idealul propus. Nu ezită nici măcar o secundă atunci când trebuie să îşi ucidă propriul tată şi îşi păstrează sângele congelat pe tot parcursul acţiunii.

– Acei parveniţi menţin un echilibru. Aşa au mers lucrurile de două decenii încoace, de la Marea Molimă, şi tu, o copilă cu ambiţie, crezi că eşti mai înţeleaptă decât împăratul însuşi!? Nici să nu aud de aşa ceva!

– … Nu, şopti ea sec, încercând să înlăture gustul de pelin de pe limbă. Nu mai înţeleaptă, ci doar mai ambiţioasă decât el. Şi decât tine, adăugă tăios.”

Personalitate puternică, ea nu cedează în faţa presiunii, nu acceptă refuzuri şi nu deviază de la drumul ales. Recurge la un întreg arsenal de şiretenie, manipulează psihic, nu are scrupule şi îşi lasă demonii să îi domine acţiunile. Nu ratează nicio experienţă capitală care îi poate aduce plăcere, este însetată de senzaţii, tratează emoţiile cu superficialitate şi atinge absolutul prin pasiunea pe care o pune în atingerea propriului ideal: subjugarea şi distrugerea imperiului.

sexy-lipsMadeline uimeşte prin perseverenţa cu care îşi urmează scopul. Puterea pare să fie singurul lucru pe care şi-l doreşte şi este gata să plătească orice preţ pentru a o obţine. Îşi asumă riscuri nebuneşti, acceptă compromisuri obscure, îşi vinde atât trupul cât şi sufletul din ea pentru a deveni stăpâna absolută şi pentru a ruina imperiul.

Vie, substanţială, unică şi fascinantă, contesa întruchipează maleficul cu mască de înger, răul ascuns sub străluciri de diamant, demonicul superior şi neînţeles pe deplin.

Fără urmă de compasiune, incapabilă de regrete sau remuşcări, ea dă dovadă de cruzime fără limite, iar autorul îi transformă existenţa într-un spectacol la care cititorul asistă uluit până în momentul în care cortina cade înecând totul într-un întuneric de catifea.

Planul contesei Mequette începea să se contureze, ba chiar căpătase într-un timp scurt dimensiuni nebănuite.”

Deşi acţionează ca şi când ar fi total lipsită de sentimente, accesele de furie, scurtele momente de visare sau replicile din care se revarsă ură sau nostalgie duc cu gândul că undeva, încapsulat bine, ar putea exista totuşi o frântură de suflet în femeia diabolică ce ţine în mâini soarta unui imperiu.

– De ce fac toate astea mă întrebi? Fiindcă nici ei, nici viermii ăia de baroni nu conduc de fapt nimic şi nu-şi merită titlurile şi averile.”

Fiindcă, scumpa mea, numai aşa pot fi liberă cu adevărat.”

Din cuvintele ei, ne dăm seama pe parcurs că Madeline asociază puterea cu libertatea. Distrugând imperiul infectat cu mizerie, corupţie, vărsări de sânge şi orori întunecate, Madeline s-ar putea transforma într-un înger al izbăvirii, iar lumea ar renaşte sub un alt soare decât cel care nu e capabil să străpungă ceaţa lăsată peste Arhipeleagul Voss. Metodele alese de ea sunt cele inumane, crude, sângeroase şi perfide dar … scopul scuză mijloacele, nu-i aşa? Iar răul se transformă într-o armă ce poate distruge infernul.

anotimpul-pumnalelorConstruită pe baza contrastului dintre aparenţă şi esenţă, Madeline Mequette stă în centrul romanului, impresionând de la începutul poveştii prin viclenia cu care îl atrage pe Aendo într-o cursă mortală şi până la finalul dramatic, când zeul morţii îi cere tăcut tributul pentru îndrăzneala de a-i perturba echilibrul.

O ambiţie nemăsurată, o pasiune mistuitoare, un ideal fantezist şi o inteligenţă superioară fac din personajul lui Madeline un unicat al literaturii contemporane.

Geniul a fost mereu confundat cu nebunia, dar dacă n-ar fi existat oameni curajoşi, astăzi nu ar exista asta, îi spuse, arătându-i corăbiile ce transportau tutunul din insulele Roth.”

Personaj negativ pe care îl iubeşti sau îl urăşti, Madeline Mequette provoacă, incită şi acţionează, stârnind admiraţie şi atrăgând în lumea ei cu o forţă deopotrivă colosala şi distructivă.

Maryliyn

Buna, sunt Mara Caloian si sunt o devoratoare de frumos si de zambete sincere.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Powered by keepvid themefull earn money