Girl Online by Zoe Sugg – un fenomen literar delicios şi adictiv

BIG LIKE FOR THIS BOOK! Cartea pe care editura Epica a pus-o la dispoziţia cititorilor are capacitatea de a te face să „trăieşti” frazele cu un zâmbet larg întipărit pe chip şi, cum zâmbetul sincer e pe cale de dispariţie, cartea devine un must read preţios pentru zilele noastre mohorâte şi terne.

girl-online
sursa: zoella.co.uk

Girl Online” este o doză de prospeţime ce acţionează ca un energizant puternic pentru cititor, prin combinaţia inedită de romance, umor şi accente psihologice. Problemele adolescenţei sunt expuse realist de către protagonistă, fără însă a omite evidenţierea părţii comice a situaţiilor. Este un fel de haz de necaz spumos care provoacă hohote de râs, sunt replici şi gânduri ce parcă ne-au aparţinut cândva şi nouă, e acea iubire pe care nu o poţi şterge din memorie pentru simplul fapt că a fost prima.

“Şireturile desfăcute sunt un adevărat pericol pentru sănătate: dacă te împiedici de ele, pot cauza căzături atât de puternice că te trezeşti cu fusta în cap.”

Zoella abordează prin povestea lui Penny situaţii de viaţă şi pune sub lupă trecerea dificilă de la adolescenţă la maturitate, când dobândirea autonomiei, a încrederii în sine şi asumarea responsabilităţilor încep să capete un contur tot mai clar.

Fascinant, trendy, amuzant, savuros, acidulat puternic – aşa aş putea descrie fenomenul literar Girl Online, iar după lecturare este lesne de înţeles de ce această carte a sedus un număr atât de mare de cititori.

Sub numele de Girl Online, Penny scrie pe blog despre cele mai ascunse sentimente ale ei, despre prietenie, băieţi, familia ei ţicnită şi despre atacurile de panică ce începuseră să-i domine viaţa. Când lucrurile încep să se înrăutăţească, familia ei o ia pe sus şi o duce la New York, unde îl întâlneşte pe Noah, un tânăr american chipeş care cântă la chitară. Fără de veste, Penny se îndrăgosteşte şi surprinde fiecare clipă a trăirilor ei în cuvintele scrise pe blog.

Dar Noah are şi el un secret. Unul ce ameninţă să-i distrugă lui Penny anonimatul şi cea mai strânsă relaţie de prietenie … pentru totdeauna.”

penny-and-noah-girl-online-zoe-sugg
sursa: zoella.co.uk

În zilele noastre, mediul online a câştigat un teren impresionant. Reţelele de socializare, blogurile şi vlogurile ţes rapid vieţi în ochii utilizatorilor, facilitează comunicarea în secolul vitezei şi încurajează exprimarea liberă. Prietenii, relaţii, colaborări sau pur şi simplu dialoguri se formează mai degrabă pe net decât în viaţa reală, iar lumea virtuală acaparează încet, dar sigur realitatea face-to-face. Poate pare un pic scarry, dar, personal, apreciez tehnologia la capacitatea ei maximă şi faptul că autoarea a ales acest subiect în romanul ei mi se pare atractiv, de actualitate, adictiv pe alocuri. Ce face netul? În primul rând anulează distanţa. Zeci de mii de km sunt transformaţi într-un simplu click şi iată-ne privindu-ne în ochi şi discutând lejer. Într-o lume care trăieşte cu piciorul pe acceleraţie, tehnologia oferă acea viteză dorită fără riscul unei amenzi usturătoare pe autostradă. 🙂

“De fiecare dată când publici ceva online faci o alegere. Fie să creezi ceva care contribuie la creşterea nivelului de fericire din lume, fie să generezi ceva care-l scade. Cu Girl Online eu am încercat să contribui la fericirea oamenilor.”

Fire timidă şi introvertită, Penny se foloseşte de blogul său pentru a comunica liber, pentru a-şi exprima temerile şi părerile şi pentru a cere ajutorul altor persoane pe care nu ar fi avut curajul să le abordeze în viaţa reală. Blogul devine nu doar evadarea din cotidian ci şi universul în care este acceptată aşa cum este, în care îşi poate dezbate problemele şi unde descoperă că nu este singura care se confruntă cu anumite situaţii de viaţă. Exprimarea sinceră şi limbajul friendly îi aduc fetei numeroşi cititori şi, în scurt timp, blogul creat din nevoia de exteriorizare devine locul unde poposeşti din plăcerea de a socializa şi unde ai prieteni virtuali.

“Câteodată trebuie să-ţi înfrunţi demonii, deoarece în felul acesta îţi dai seama că, de fapt, ei nu există.”

Bineînţeles că lumea virtuală are însă şi dezavantajul de a nu oferi vreaodată informaţii complete despre personalitatea unei persoane. Din momentul în care devine publică, relaţia lui Penny cu Noah este pusă sub lumina reflectoarelor şi fata se trezeşte judecată fără milă şi neînţeleasă de către cei care până nu demult o susţinuseră.

girl-online-quote

Dezamăgită atât de viaţa reală cât şi de cea virtuală, Penny decide să şteargă blogul şi să meargă mai departe, deşi totul doare absurd de tare. În acest punct, amuzamentul păleşte în faţa dezamăgirii şi e aproape dureros să vezi asta la o adolescentă care ar trebui să aibă visuri, speranţe şi încredere în ziua de mâine. Viaţa are însă alte planuri şi finalul ne demonstrează că după orice furtună apare un curcubeu vesel şi răsare un soare luminos.

“De data aceasta, când ne sărutăm, simt că ne-am regăsit.”

Mi-a plăcut familia lui Penny şi felul în care Zoella subliniază importanţa relaţiilor familiale în depăşirea momentelor grele. Deasemenea prietenia este analizată discret şi trăinicia ei este pusă la încercare de numeroşi factori. Povestea dintre Penny şi Noah … dulce şi generatoare de aripi metaforice. Acel gen de sentiment care te face să te simţi stăpânul lumii pe moment, apoi începi să te înalţi fără teamă de cădere şi să-ţi asumi riscuri tot mai absurde. Bineînţeles că acţiunea cărţii ne oferă şi o doză de suspans atunci când secretul lui Noah distruge încrederea lui Penny, iar prăbuşirea din prea înalt este iminentă şi se prevede dureroasă. Totuşi, la o vârstă când soarele luminează un orizont promiţător, pesimismul nu îşi are locul.

O poveste fascinantă care merită citită, un mix delicios de romantic şi trendy, numai bun de savurat în zilele cenuşii. Începând de la coperta cu un colorit vesel ce mi-a sugerat un cer senin şi până la ultima pagină scrisă, Girl Online captivează prin originalitate şi ritm alert. Editura Epica şi-a făcut cititorii fericiţi de curând prin publicarea celui de-al doilea volum. Aşadar aventura continuă. Pentru a fi în pas cu noutăţile editurii puteţi de asemenea urmări pagina de facebook a acesteia.

În loc de încheiere … NE VEDEM PE FACEBOOK ( pentru că eu nu am vlog 🙂 )!!!!

Maryliyn

Buna, sunt Mara Caloian si sunt o devoratoare de frumos si de zambete sincere.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Powered by keepvid themefull earn money