Interviu cu Rodica Mijaiche – despre iubire si pagini de poveste

Bună, draga noastră! Mulțumim că ai acceptat să ne acorzi câteva momente din timpul tău și sper că te vei simți bine alături de noi 🙂

rodica-mijaicheChick Lit Magazine: În primul rând, spune-ne despre tine, despre femeia Rodica Maria Mijaiche, despre omul din spatele cărților. Cine ești tu în timpul liber atunci când nu te gândești la cum să mânuiești ițele destinelor personajelor?!

Rodica Mijaiche: Înainte de orice, vreau să vă felicit pentru proiectul pe care l-ați inițiat. Știu că este nevoie de curaj și voi faceți să pară totul atât de simplu. Sper să vă citesc mulți ani de acum înainte.

Nu sunt prea multe de spus pe acest subiect sau cel puțin, așa consider eu. Sunt o persoană sinceră, sociabilă, dar nu pe atât de optimistă pe cât mi-aș dori. Îmi place să mă distrez, să dansez, să cânt cât pot de tare (cântatul nu este punctul meu forte 🙂 ), dar asta nu mă face să renunț.

În general, îmi place să știu că dețin controlul asupra lucrurilor și situațiilor. Am fost “acuzată” că nu dau nimic din casă 🙂 . Ideea este că, deși oamenii vin spre mine și simt nevoia să mi se destăinuie, eu țin pentru mine trăirile și sentimentele și nu mă descopăr. Poate că acum, cu ocazia acestui interviu, mai las puțin garda jos.

Cine mi-a citit primul roman, “Anotimpul iubirii”, și va citi și viitoarele mele romane, va observa că eroinele mele sunt femei care, deși trebuie să-și depășească propriile temeri și să scape de demonii ce probabil le fac să pară niște ființe slabe din punct de vedere emoțional, au puterea și pregătirea necesară pentru a depăși diferitele situații ce le apar în viață. Asta nu înseamnă că nu doresc să aibă alături de ele bărbați la fel de puternici și de dornici să traverseze împreună cu ele aceste granițe pentru a deveni mai puternici împreună.

Ca o concluzie: eu sunt fiecare calitate și defect al fiecăreia dintre eroinele romanelor mele.

Chick Lit Magazine: Mulțumim încă o dată pentru aprecieri și noi sperăm să ne fii alături mult timp de aici încolo. Ai menționat mai devreme romanul “Anotimpul iubirii”. Din câte am înțeles, acum va fi reeditat la Librex. A fost romanul tău de debut. Vorbește-ne un pic despre el. Ce te-a inspirat, cum ți-ai ales personajele, există fărâme de realitate sau este pură ficțiune?

Rodica Mijaiche: Nu știu dacă ai avut vreodată sentimentul că s-au adunat atâtea încât pur și simplu trebuie să te eliberezi într-un fel sau altul. Eu am ales să scriu. Așa s-a născut acest roman. Este într-adevăr bazat pe fapte ce au avut loc în viața mea în acea perioadă și cred că a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o atunci când am început să scriu povestea Anamariei și a lui Adrian.

Personajele din carte sunt persoane din viața mea care au apărut și au dispărut (din păcate) de lângă mine. Iar faptul că Adrian, eroul principal al romanului este un fost militar ce a luptat pe frontul din Irak, este o consecință a faptului că eu provin dintr-o familie care așa a înțeles să-și respecte și să-și apere țara și anume să fie militari de carieră.

 Dar așa am învățat ce înseamnă să trăiești cu demnitate și să ai curajul să-ți urmezi visurile.

#Teaser

Era pentru prima dată în viață când nu-mi găseam drumul. Tot timpul cât fusesem în Irak, din momentul înrolării și până la pierderea lui Paul, comportamentul meu a fost cel al unui tip lipsit de griji, răzvrătit, rebelul neînțeles de nimeni.

Acum, privind pe geamul camerei mele, mi-am dat seama că niciodată viața nu te pregătește pentru ce are să vină. Cunoșteam problemele lui Mihai și, probabil, undeva, într-un colț al minții mele, știam că acest moment avea să vină, dar sufletul meu nu voia să accepte. Așa că m-am ridicat, m-am pregătit pentru o nouă zi, făcându-mi un duș rece, rapid. Eram obișnuit cu ele, nici nu mai simțeam frigul și săgețile de gheață ce veneau spre mine. Îmi reveni în minte chipul Anamariei în momentul când m-am trezit din coșmar și faptul că nu m-am putut abține să nu o trag spre mine să o sărut. Prostul naibii, iditotule. Ai stricat tot. Am pufnit. A fost cel mai dulce sărut din viața mea. Dacă aș fi primit așa un sărut înainte de a pleca pe front, cu siguranță aș fi trecut prin foc fără să simt limbile ascuțite mușcând din carnea mea.”

Chick Lit Magazine: Dacă tot am vorbit despre romanul tău de debut, ce ne poți spune teaser-secrete-rodica-mijaiche-librexdespre “Secrete”, următorul tău roman?!

Rodica Mijaiche: “Secrete” va apărea anul acesta, la sfârșitul lunii octombrie, sub egida Editurii Librex Publishing. Este un roman care m-a pus la încercare. Recunosc că pe la jumătatea scrierii lui am avut impresia că nu-l voi mai termina. Are un subiect care mi-a dat târcoale de ceva timp și dorința de a pune în paralel destinele unor personaje ce au un numitor comun, încrederea și acordarea unei noi șanse, au dus la crearea acestui roman care știu sigur că va ajunge la inimile cititorilor.

Sunt prezentate trei cupluri: Marina și Sebastian. Lindsey și Lucas. Alexa și Albert. Dar ce este cel mai interesant este că un singur cuplu nu trăiește în aceleași timpuri cu celelalte două și totuși sunt legate între ele prin intermediul unui tablou. Un obiect ce le va schimba viețile.

Dar nu vreau să spun mai multe.

#Teaser

„Anglia, Londra

Septembrie 1939

Dragă Lucas, 

Zilele trec greu de când nu mai eşti lângă mine. Simt nevoia atât de puternică să te am lângă mine, încât viaţa se scurge din mine, încetul cu încetul. Stau cu urechile lipite de radioul care poate anunţa în orice moment sfârşitul acestui nenorocit de război care nu ne lasă să ne trăim povestea noastră. Oftez chiar în acest moment, pentru că ştiu că îţi este foarte greu chiar şi să citeşti aceste rânduri, dar eşti singurul cu care pot vorbi deschis. Eşti singurul care mă iubeşte pe mine şi nu ceea ce reprezint...

Acum trebuie să plec, o aud pe sora mea cum strigă de jos, trebuie să plecăm la slujba de duminică. Mă voi ruga pentru tine.

Te iubesc mai mult decât pot respira, mai mult decât Soarele va putea să strălucească pe cer.

A ta pe veci, Lindsey”

Chick Lit Magazine: Scrii și pe Wattpad unde ne încânți cu seria “Pasiuni” (recunosc, te-am urmărit cu sufletul la gură!). Plănuiești să apară tipărită și această serie sau va rămâne doar pe Wattpad? De ce ai ales Wattpad și nu un blog unde să scrii?

Rodica Mijaiche: Da, dorința mea cea mai mare este ca seria să apară tipărită și sper ca asta să se întâmple cât mai curând. Seria “Pasiuni” a luat naștere în timp ce scriam la romanul “New York-Pasiuni ascunse“ care s-a transformat în vol. 1 din serie. M-am atașat atât de mult de personaje încât mi s-a părut mai mult decât cinstit ca fiecare să-și aibă propria poveste.

Este și lipsa timpului care mă ține departe de ideea înființării unui blog, dar cred că este și comoditatea. Pe Wattpad, dacă vreau să postez o fac, dacă nu, nu. Dar un blog trebuie să fie în actualitate, trebuie să scrii constant, iar eu când am timp liber prefer să citesc sau să fac orice altceva.

rodica-mijaiche-anotimpul-iubiriiChick Lit Magazine: Pare că ai scris/scrii concomitent două romane, “Secrete” și “Pasiuni”. Așa este? Dacă m-am înșelat, ai putea să jonglezi cu destine și personaje total diferite în același timp?

Rodica Mijaiche: Da, ai dreptate. Am început să scriu la “New York-Pasiuni ascunse“ în timp ce finalizam romanul “Secrete”. A fost destul de interesant pentru că au subiecte total diferite, dar se pare că tocmai acesta a fost secretul pentru a putea scrie în același timp la ele.

Chick Lit Magazine: O dată cu lansarea noului roman, plănuiești și o întâlnire cu cititorii?

Rodica Mijaiche: Aș vrea foarte mult ca așa ceva să se întâmple, dar cum stau foarte rău la capitolul deplasare în țară, nu mă pot pronunța asupra acestui subiect. Dar nu se știe niciodată.

Chick Lit Magazine: Cred că întrebarea aceasta va fi una standard pentru toți scriitorii noștri. 🙂 Cum, când, unde scrie Rodica Mijaiche? Ai vreun obicei special atunci când scrii?

Rodica Mijaiche: La început aveam tot felul de fițuici, un carnețel în care îmi notam toate ideile care veneau de-a valma și după aceea le sortam și le așezam în capitole. Acum am avansat, am numai telefonul mobil la îndemână. Acolo sunt toate ideile mele.

Însă de scris așa la modul serios o fac numai noaptea. Atunci este momentul meu. Nu lipsește paharul de Coca-Cola și ceva dulce. Fără nu se poate. Și ascult muzică rock sau hit-urile anilor ‘80 și ‘90.

Chick Lit Magazine: Scrii romance, dar când e vorba de lista ta de lectură… tot romance găsim?! Ce altceva te mai atrage în materie de literatură?

Rodica Mijaiche: Întodeauna se va găsi romance în bilioteca mea.  Dar îmi plac foarte mult cărțile polițiste, cărțile de groază, fantasy. Citesc cam orice gen literar.

Chick Lit Magazine: Care este ultima carte citită? Dar ultimul roman magnific, superb, genial…?! Știi tu… romanul acela căruia i-ai da și 10 steluțe pe Goodreads dacă ar exista posibilitatea asta 🙂

Rodica Mijaiche: Ultima carte citită, de fapt sunt mai multe. Le-am citit în paralel, așa am rodica-maria-mijaicheimpresia că îmi rămâne mai mult timp pentru scris: “Între pământ și apă“ de Raluca Andreea Chiper, “Urlet în tăcere“ de Marina Neagu și seria “Knights Rebels MC“ de River Savage.

Romanul căruia i-aș da o mie de steluțe dacă aș putea, deși m-a făcut să plâng, ceea ce mie nu prea mi se întâmplă, este “Înainte să te cunosc“ de Jojo Moyes. M-a făcut să simt că vreau să o las din mână și totuși să vreau să o termin, deși aveam o bănuială despre cum va fi finalul. Dar a meritat. A fost o adevărată lecție de viață.

Chick Lit Magazine: Bad Boy sau Geek? Ce personaj masculin din literatura contemporană ți-a plăcut? Dar din cea clasică?!

Rodica Mijaiche: Hm, cred că aș vrea o combinație între cele două.

În literatura contemporană, un personaj destul de ciudat mi-a atras atenția. Este vorba despre detectivul FBI, Aloysius X. L Pendergast, din Seria “Pendergast“ scrisă de Douglas Preston și Lincoln Child. Un tip de o eleganță ieșită din comun, destul de retras, dar un foarte bun profesionist. Un tip uns cu toate alifiile.

Din literatura clasică gândul îmi zboară la Mr. Darcy. Oare există cineva care să nu fi auzit de eroul din “Mândrie și Prejudecată“ al lui Jane Austen?  Combinația aceea de duritate și severitate, care sub toate acele straturi dezvăluie un suflet chinuit de propriile reguli, preconcepții și prejudecăți.

Chick Lit Magazine: Oare este cineva care să nu râvnească la Mr. Darcy?! 🙂 Și acum… care este scriitoarea/scriitorul tău preferat(ă) din toate timpurile, român sau străin? Ce te-a atras la stilul acesteia/acestuia?

Rodica Mijaiche: Scriitorii din literatura română sunt doi și nu voi putea alege niciodată între ei, deși la prima vedere sunt total diferiți: Mihai Eminescu și Liviu Rebreanu, pentru că fiecare a prezentat realitatea vremurilor lui cu bune și cu rele.

Din literatura străină va rămâne Jane Austen, pentru că știu că la final totul se va termina cu bine, chiar dacă eroii au trecut prin toate stările posibile.

Chick Lit Magazine: Ce alte pasiuni sau hobby-uri mai ai în afară de literatură?!

Rodica Mijaiche: Îmi place să dansez, foarte mult. Îmi plac călătoriile și să vizionez filme. Bineînțeles că nu mai spun că-mi place să citesc. Nu contează dacă sunt tipărite sau ebook, pentru că știu că se discută mult pe această temă

Chick Lit Magazine: După “Secrete”, să ne mai așteptăm la alte surprize? Plănuiești un proiect nou?

Rodica Mijaiche: Da. Lucrez din greu la seria “Pasiuni“, unde al doilea volum este aproape gata și mă pregătesc să încep vol. 3. Scriu în același timp la vol. 2, și ultimul, din seria “Anotimpuri“ și mai am în pregătire romane noi. Dar cam atât deocamdată, nu vreau să creadă lumea că stau doar cu ochii în calculator.  🙂

Chick Lit Magazine: Ooo, dar sunt o mulțime, nu glumă. Îți dorim multă inspirație și timp liber pentru a-ți finaliza toate proiectele. Și acum, în încheiere, te rugăm să transmiți un gând pentru cititorii tăi.

Rodica Mijaiche: Lăsați prejudecățile deoparte. Citiți ce doriți, nu contează genul literar.

Se spune că cititul este pentru minte, ceea ce exercițiul fizic este pentru corp, așa că hai să menținem în formă și motorașul (creierul)  ce ne ghidează fiecare cuvânt și fiecare gest.

Mulțumim pentru timpul acordat și așteptăm cu nerăbdare lansarea romanului “Secrete”!

*Fotografii din arhiva personală a scriitoarei

EmM

6 Comments
  1. Ma bucur sa cunosc o bucatica din omul si scriitorul din spatele cartilor care m-au fascinat. Astept cu multa emotie continuarea romanelor (devenite cu usurinta preferate). Mult succes si inspirație!

  2. Am citit doar “Anotimpul iubirii” dar, desi este o poveste simpla, pentru mine a avut efect. Stiu ce inseamna viata de militar datorita sotului. Inteleg oarecum durerea si frustrarea.
    Am deja urmatoarea carte a Rodicai “Secrete” si o voi citi curand 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Powered by keepvid themefull earn money