Interviu: Georgiana Vaju, autoarea romanului “Nu te impiedica de mine, te implor!”

Bună, Georgiană. Îți mulțumim că ai acceptat să te lași descoperită și descusută de Chick Lit Magazine.

Chick Lit Magazine: Știu că este o regulă nescrisă ca la începutul unui interviu să se adreseze intervievatului veșnica “spune-ne/vorbeşte-ne despre tine”. Ei bine, eu voi formula altfel – spune-ne ceva ce nu se știe despre tine, care nu este lucru general știut, afișat pe profilul de facebook sau pe cel de autor. Dezvăluie un secret din spatele omului Georgiana Vâju.

Georgiana Vâju: Bună și ție. Păi dacă aș dezvălui n-ar mai fi secret, nu? La naiba, nu mai am secrete. L-am avut pe ăsta cu scrisul, să zic, secret. Altceva surprinzător despre mine nu cred să mai fie. Nu mă pune să mint, așa de la început. Tot ceea ce sunt e la vedere. Îmi pare rău dacă te dezamăgesc.

Chick Lit Magazine: Cum te-ai apucat de scris “serios”?! Care ți-au fost gândurile și dorințele atunci când ai plecat pe drumul publicării?

Georgiana Vâju: Eu am scris serios mereu, să știi. Fie că scriam trei rânduri pe o foaie, zece pagini într-un caiet, un document word sau notam un gând pe telefon. Când am spus că scriu o carte, am vorbit serios. Mi s-a strecurat în creier gândul ăsta, s-a lipit atât de bine încât nimeni și nimic nu l-a mai scos de acolo. Deși atunci habar nu aveam ce înseamnă să scrii și să publici o carte eram foarte serioasă în încercarea mea și mă duceam înainte drogată de ideEa asta. Voiam să public pentru că îmi plăcea tare mult ceea ce ieșea. Atât de mult încât citeam și reciteam scrierile mele de nenumărate ori. Par narcisistă, știu. Ai să râzi, cred, dar eu și acum îmi recitesc cartea cu entuziasm. Apoi au fost mai multe lucruri care m-au condus către decizia asta: o promisiune făcută mie, faptul că voiam să fac ceva diferit de ceea ce făcusem până atunci și chiar diferit de restul lumii, aprecierile celor care citeau ce scriam și mă încurajau.

Chick Lit Magazine: Cum a decurs publicarea și lansarea primului tău roman? A fost tot ceea ce tu îți doreai?!

Georgiana Vâju: Publicarea a decurs bine, slavă Domnului. Am avut norocul să găsesc la editura Quantum oameni înțelegători care mi-au suportat nerăbdarea. Cred că am fost o mică pacoste în acea perioadă dintre semnarea contractului și până la publicarea cărții. Doream atât de mult să văd cartea asta tipărită și nu înțelegeam că de la manuscris la publicare sunt o grămadă de etape de parcurs, că acolo e un imens volum de muncă și oameni implicați care doresc la fel de mult ca mine să iasă totul bine. Le mulțumesc încă o dată pe acestă cale celor de la editură. Și da! A fost ceea ce mi-am dorit.

Chick Lit Magazine: Știm că titlul a suferit numeroase modificări până a ajuns la această formă finală… și mai știm că a fost o schimbare de ultim moment, un flash – așa cum l-ai numit tu, în ziua în care ai semnat contractul cu editură. Sunt curioasă… (pentru că am urmărit în mod obsesiv această expresie în conținutul romanului)… “Nu te împiedica de mine, te implor!” există la momentul flash-ului în paginile romanului…?! Sau și acelea au fost modificări de ultimă clipă?

Georgiana Vâju: Nu, nu exista în roman. Exista în schimb în alte scrieri ale mele, un pic sub altă formă. Atunci am introdus și acel fragment care conținea expresia, am mai adăugat pe ici pe colo, unde mi s-a părut potrivit. Alea au fost adăugiri și modificări de ultim moment.

Chick Lit Magazine: Fiecare scriitor lasă bucățele din propriul suflet în personajele create. Cât din tine este Ana și cât este experință din domeniul în care profesezi?

Georgiana Vâju: Hm… bună întrebare. Nici eu nu știu exact cât e Ana din mine. În timp ce scriam aveam impresia că mă descriu perfect pe mine. Când reciteam ce am scris constatam că nu e chiar așa, că de fapt îi modelasem o altă personalitate. Pot să-ți spun că e compusă din părți care-mi aparțin, din părți pe care le urăsc și din părți care mi-aș fi dorit să să fiu și nu sunt. Profesional e modelată, dar foarte puțin. Un pic de depresie, puțină anxietate, câteva idei delirante, cam atât.

Chick Lit Magazine: Ești căsătorită așa că nu te întreb dacă ai întâlnit iubirea aceea “pentru toată viața” pentru că probabil “da” -ul spus asta a însemnat. Voiam, însă, să știu câte îndrăgosteli ai cunoscut? Câte promisiuni date în “perioade de vârtej și confuzie” ai făcut?

Georgiana Vâju: Îndrăgosteli nu am avut multe. Perioade de vârtej și confuzie am avut ca oricare om, dar nu am făcut promisiuni. Sunt o fire raționlă până la durere și rar mă aventurez să promit. Nu promit nimic nimănui, decât mie. Pentru că am văzut de mică cât de imprevizibil este totul, cum oamenii și sentimentele lor se schimbă de la o frază la alta, am evitat să promit chiar și în iubire. Am considerat a fi suficient ceea ce simt și transmit, fără alte adăugiri și cuvinte sacre.

Chick Lit Magazine: Pentru că am savurat romanul tău și aș avea 1001 de întrebări și tot n-aș termina de despicat firul în 14, hai să încerc să-mi potolesc cele mai puternici curiozități… Accepți?

Georgiana Vâju: Am încotro? Să vedem.

“Eu cred că atunci când cerem un sfat, de fapt căutăm un complice.”

Chick Lit Magazine: Ok… În primul rând… despre dependența în iubire… Crezi că distruge iubirea, pe tine sau pe celălalt?

Georgiana Vâju: Nu. Nu cred că iubirea distruge. Dimpotrivă, iubirea este constructivă, cu condiția să rămână în limitele normalului, să nu o duci în zona dependenței totale și a posesiunii excesive. Când iubești și simți că ești iubit, ai un randament mai bun în tot ceea ce faci, treci prin toate mai ușor. Cum am spus, e liniște și încredere. Cred că obsesia iubirii distruge. Îndoiala și gelozia, la fel.

Chick Lit Magazine: La un moment dat în roman… Ana definește pe omul care o iubește… Iubirea aceea se încadrează în limitele normalului sau se află la granițele iubirii bolnăvicioase?

Georgiana Vâju: Acolo e creație, e literatură, e nuanțată, stilizată, e ”citibilă”, să zic așa. Dacă ar fi să o analizez, aş considera-o ușor delirantă. Ca literatură, acea descriere e perfectă acolo, din punctul meu de vedere.

Chick Lit Magazine: Într-una din multele discuții cu Iv, Ana spune că oamenii, în general, încearcă să-și scuze atitudinea, acuzând pe ceilalți care au creat precedentul, găsind astfel scuza perfectă. În iubire, în trădare, în minciună… poți găsi aceeași “scuză perfectă”?

Georgiana Vâju: Ăsta e un subiect pe care ţi-l întind pe două pagini, dacă vrei. Încerc să fiu scurtă. Scuze putem găsi în toate acțiunile noastre. Deci da, găsim și în cele menționate de tine. Întodeauna va exista cel puțin un nemulțumit de ceea ce spui sau faci pentru care trebuie să ai o scuză pregătită. Te asigur că nu ai să găsești niciun om care să spună că gestul lui nu are măcar o scuză. Eu cred că, creierul nostru generează automat odată cu gestul și o serie de scuze, pregătite pentru orice eventualitate.

Chick Lit Magazine: Dacă… fiecare greșim, învățăm, călcăm strâmb și ne mai luxăm una alta, dacă așa învățăm să trăim și nu din sfaturi… atunci de ce mai cerem… sfaturi?? De ce avem nevoie de ele și de ce de cele mai multe ori le cerem doar așa… ca să fie?

Georgiana Vâju: Oh! Și ăsta ți-l întind pe două pagini. Cerem sfaturi în situația în care nu ştim ce să facem, cerem sfaturi pentru că dorim confirmări și aprobări pentru ceea ce facem sau gândim. Confirmarea faptului că suntem normali, că și ceilalți ar proceda asemeni nouă. Oamenii ne pot spune din experiența lor, dacă au trecut prin așa ceva, iar dacă nu au trecut, își pot imagina situația și ne pot spune cum ar proceda dacă ar fi în locul nostru. Apoi, oamenii cărora le cerem sfatul sunt de obicei cei cu care putem aborda subiectul. De multe ori, ei nu ne spun ce să facem, ocolesc asta tocmai ca să nu ne influențeze decizia, dar simplul fapt că vorbim despre starea sau dilema noastră, ne ajută. Fiecare om are o părere sau a mai auzit situația pe care i-o expui, îi vine o idee care ție îți scapă, te liniștește sau te susține. Există și situația în care cerem sfatul atunci când deja știm răspunsul, însă ne dorim să nu-l fi știut. Eu cred că atunci când cerem un sfat, de fapt căutăm un complice.

Chick Lit Magazine: Vorbești atât de mult în roman de inimi zdrențuite, bandajate, învelite în ziare vechi și aruncate la pubelă… Crezi că acestea sunt inimile care iubesc cel mai mult, mai sincer?!

Georgiana Vâju: Din păcate acelea sunt inimile care nu au cunoscut iubirea adevărată și împărtășită. O inimă care iubește, niciodată nu renunță. Și nu mă refer aici la posesie sau şantaj emoțional. Mă refer la frumusețea sentimentului, la bucuria de a trăi iubirea.

Chick Lit Magazine: Vis sau realitate? Tu ce alegi?

Georgiana Vâju: Eu nu aleg. Eu acționez. Îmi construiesc realitatea din vise și visuri. Visez, apoi mă pun și construiesc.

Chick Lit Magazine: De ce ascultăm întotdeauna de cunoștință, punând frână instinctului? Nu crezi că viața ar fi mai frumoasă dacă ne-am baza pe primele impulsuri?

Georgiana Vâju: Vai de capul meu… cred că ar fi un haos total. Impulsul ăsta de multe ori dacă nu ar fi cenzurat, am ajunge asemeni animalelor. Ne-am vâna între noi, deși nu suntem prea departe. Asta e ceea ce ne separă de regnul animal, până la urmă. E mai frumoasă viața când ai rațiunea în alertă, crede-mă. Chiar dacă inițial ți-ai fi dorit să fi cedat impulsului, are grijă rațiunea să le aranjeze așa cum trebuie.

Chick Lit Magazine: Iar acum revenind un pic la domeniul nostru, prin intermediul căruia ne-am cunoscut… Citești mult… citești puțin și bine? Există pentru tine această comparație că “mai bine citesc un roman clasic și bun decât 10 romane de duzină, dar relaxante”?

Georgiana Vâju: Citesc, însă nu pot să afirm că citesc mult. Citesc cât îmi permite timpul. Comparația de sus nu exită. Îmi place să citesc orice, în funcție de stare. Și fantezie și realitate și amor. Am postat de curând pe pagina de facebook niște cărți printere care și Sandra Brown. M-a întrebat lumea consternată cum de citesc așa ceva. Citesc, fraților, și așa ceva, de ce nu? Eu consider că din fiecare carte am ceva de învățat.

Chick Lit Magazine: Care este ultimul roman citit? Descrie-l într-o singură propoziție.

Georgiana Vâju: Romanul colegei de editură, Sandra Coroian, ”I.R.En.”. Interesant și ceva nou pentru mine.

Chick Lit Magazine: Scriitorul tău preferat din toate timpurile este…

Georgiana Vâju: Nu este doar unul, însă cel care în vine în minte acum e Paulo Coelho.

Chick Lit Magazine: Faci parte dintr-o nouă generație de scriitori. Ce părere ai despre literatura română contemporană? Ai vreun scriitor preferat?

Georgiana Vâju: Îmi plac contemporanii. Și mă bucur că renaștem. Preferate până acum sunt: Chris Simion și Aurora Liiceanu. Dar vin din spate și alții pe care abia aștept să-I citesc. Am văzut fragmente și citate și m-au captat. Cu siguranță am să-i citesc.

“Îmi construiesc realitatea din vise și visuri. Visez, apoi mă pun și construiesc.”

Chick Lit Magazine: În afară de pasiunea pentru scris, ce alte hobby-uri mai ai?

Georgiana Vâju: În afară de cele comune cu muzică, citit… dans, etc. Grădinăresc. Plantez floricele și legume și am o deosebită satisfacție când le mănânc. Legumele. Florile le jumulesc și le pun în vază.

Chick Lit Magazine: Ai spus încă de la începutul romanului că “viețile tale au durat cinci ani”. Sper că pentru data viitoare să nu ne lași să așteptăm încă cinci pentru că suntem mai săraci sufletește fără cuvintele tale. Care sunt planurile tale de viitor? Ți s-a conturat deja vreo altă idee de roman sau încă jonglezi în lumile Anei și ale lui Iv?!

Georgiana Vâju: Of of… ce drăguț! Nu vă las cinci ani, acum m-am învățat şi-mi place. Lucrez la volumul 2 și o să mă opresc aici cu ”Nu te împiedica de mine, te implor!”. Mai am un roman început și o culegere de satiră. Dacă mă ajută inspirația și timpul o să vă delectez și cu astea, curând.

Chick Lit Magazine: Un cuvânt de încheiere pentru cititorii noştrii și mai ales, ai tăi.

Georgiana Vâju: Cititorilor doresc să le mulțumesc pentru interes și să le spun că m-au făcut foarte fericită citindu-mi cartea atât de repede de la apariție. Fără ei nu m-aș numi scriitoare și nu aș mai merge pe drumul ăsta. Am descoperit o lume minunată alături de scriitori și de cititori. Vreau să le spun să citească și autorii noştri contemporani pentru că merită; să iubească și să rămână la fel de buni și frumoși ca până acum.

Mulțumim Georgianei pentru timpul acordat, iar pe voi vă invităm să participați la concursul de pe facebook dacă doriți să câștigați romanul de debut al scriitoarei, “Nu te împiedica de mine, te implor!”

EmM

5 Comments
  1. Foarte frumos! Un roman care mi-a starnit curiozitatea de cum am citit cateva fraze si da,abia astept sa-l citesc! Felicitari Georgiana Vaju!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Powered by keepvid themefull earn money