Me Before You – book and movie the same impact

Me Before You - the bitter taste of lifePovestea dintre Lou Clark şi Will Traynor nu este doar romance-ul viral al acestei veri, ci o lecţie de viaţă generatoare de durere intensă şi emoţie extremă. Jojo Moyes reuşeşte din nou să le creeze cititorilor săi stări diverse şi contradictorii, folosindu-se de cuvintele pe care le stăpâneşte parcă în mod miraculos. Nu o singură dată, pe parcursul lecturii, dispoziţia se schimbă de la zâmbet la lacrimi şi invers. Există şi momente când zâmbetul se transformă în grimase de durere şi, ca cititor, te chinui să înţelegi, să pătrunzi sensul deciziilor şi al întâmplărilor, să speri în pofida timpului care trece, că un miracol îl va opri. Dar nu. Timpul nu poate fi oprit de nimic în trecerea lui şi nici nu are pentru ce să se întoarcă vreodată.

Cu cât avansăm mai mult în poveste, paginile ne prind în puterea lor şi culmea, speranţa se păstrează. Se spune că speranţa moare ultima. Acest roman este o dovadă în acest sens. Continuăm să credem. Să credem că pentru măcar o singură dată se va întâmpla un miracol, că există cuvântul fericire, că imposibilul se poate transforma în posibil, că fiinţa umană e capabilă să se opună unui destin prestabilit. Şi da, poate. Will ne demonstrează clar că se poate împotrivi deciziei vieţii de a-l ţine ţintuit într-un scaun. Numai că, hotărârea lui se simte ca acidul picurat pe o rană deschisă. Nu-l poţi aproba şi, deşi decizia este doar a lui, vrei să îi iei acest drept. Vrei să poţi să fixezi un alt deznodământ pentru că acesta te lasă fără aer în plămâni şi îţi fură capacitatea de a mai articula cuvinte. Pentru prima dată, durerea nu afectează doar sufletul ci şi creierul. În faţa ideii odioase, tinzi prea rapid să urli cât poţi de tare un NU categoric.

Pentru a îndulci personajul masculin şi drama din jurul lui, autoarea o aduce în scenă pe Lou – femeia capabilă să îţi smulgă un zâmbet chiar şi când afară e cea mai posomorâtă zi şi tu nici măcar nu ţi-ai băut cafeaua de dimineaţă. Ea este nu doar culoarea romanului ci însăşi raza de speranţă de care te agăţi până la ultimul rând al lecturii. Autoarea este însă o creatoare de personaje realiste şi Lou acţionează în limita propriilor puteri şi posibilităţi.

me-before-you-jojo-moyes-litera-movie„Înainte să te cunosc” de Jojo Moyes, publicată în această vară la editura Litera, se bucură şi de o ecranizare excepţională care a provocat la fel de multe lacrimi şi implicit o vânzare (record cred) la şerveţele nazale. Regizat inconfundabil de Thea Sharrock şi avându-i în rolurile principale pe Emilia Clarke şi Sam Claflin, pelicula ecranizată a înregistrat rapid un număr uriaş de vizionări. Considerat de unii o „provocare lacrimogenă” şi de alţii „un film pe care trebuie să-l vezi”, Me Before You are darul să graveze şi mai convingător pe creier scenele care au tăiat deja respiraţia în carte.

După oceanul de lacrimi vărsat, soseşte şi vestea bună. Bestsellerul are o continuare … pozitivă, publicată din septembrie anul trecut. After You urmăreşte viaţa Louisei după moartea lui Will şi felul în care femeia redevine capabilă să îşi asume riscuri în ceea ce priveşte sentimentul de iubire. Rămâne de văzut dacă talentul lui Jojo Moyes va reuşi să aducă totuşi optimismul în scenă după finalul cutremurător al primului volum.

Losing him was like having a hole shot straight through me, a painful, constant reminder, an absence I could never fill.”
Jojo Moyes, After You

Maryliyn

Buna, sunt Mara Caloian si sunt o devoratoare de frumos si de zambete sincere.

1 Comment
  1. Filmul nu l-am vazut dar cartea am citit-o . Frumoasa, o poveste cutremuratoare. Va trebui sa imi iau siu continuarea….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Powered by keepvid themefull earn money