Nascuta din fum si os – Laini Taylor – magie si iubire intr-un fantasy unic

Pasionată de Praga despre care se spune că este „cel mai frumos oraş european” şi având o fascinaţie ciudată faţă de poveştile cu îngeri, am considerat cartea lui L. Taylor o lectură must read. Faptul că am pătruns în această lume unică creată de autoare, mi-a adus nu doar o nouă poveste superbă ci mi-a oferit totodată o plimbare de neuitat într-un univers atât de acaparant, încât desprinderea din el se realizează cu dificultate. Realitatea devine prea banală şi îţi doreşti să te întorci în lumea dorinţelor unde speranţa e capabilă de magie. Îţi doreşti să intri din nou în poveste şi să simţi că păşeşti pe străzile pietruite ale capitalei cehe, unde o simplă rătăcire îţi poate revela un miracol sau un mister.

Just blue

Fantasy, legende, magie, speranţă şi o iubire mai presus de timp şi de circumstanţe sunt ingredientele de bază ale cărţii care se transformă într-o poţiune vrăjită cu proprietăţi necunoscute.

Magia are un preţ. Preţul e durerea.”

Lumea lui Karou este diferită de tot ce am întâlnit sau imaginat. Karou este diferită de protagonistele cu care ne-am obişnuit. Înzestrată cu o frumuseţe specială şi un păr ultramarin, fata împrăştie mister în jurul ei, dar şi forţă de atracţie.

Nascuta din fum si os- black and whiteCine este Karou?

Viaţa ei este o taină pe care nici ea nu o cunoaşte. Crescută de demoni himerici şi înconjurată de magie şi bizarităţi, fata de şaptesprezece ani încearcă să împace traiul de muritoare cu viaţa secretă în compania fiinţelor hidoase care îi sunt singura familie cunoscută. Astfel, în viaţa normală, Karou este elevă la Liceul de Artă din Praga, unde pasiunea ei pentru desen se dezvoltă în voie, unde se comportă ca o adolescentă şi încearcă să treacă drept o persoană de rând. Cealaltă viaţă o solicită însă de fiecare dată când îi este lumea mai dragă şi o trimite în călătorii imprevizibile pentru diverse comisioane care constau în … obţinerea de dinţi. Dinţi umani, dinţi de animale, peşti sau reptile, fildeş de la elefanţi sau colţi veninoşi sunt aduşi prin portalul magic Neguţătorului de dorinţe care plăteşte pentru ei atât în bani cât şi în … dorinţe. Misiunea fetei nu este una simplă. Din contră, pericolul de a fi rănită sau chiar ucisă creşte mereu. Adevărul îi este şi ei total necunoscut şi nici nu poate dezvălui viaţa ei nimănui.

În general, Karou reuşea să-şi ţină cele două vieţi ale sale în echilibru. Într-o parte era o elevă de şaptesprezece ani din Praga; în cealaltă, comisionara unei creaturi inumane care era cea mai apropiată formă de familie pentru ea.”

În mare parte, a fi prietena lui Karou presupunea să te resemnezi că n-ai s-o cunoşti niciodată cu adevărat.”

Care este valoarea acelor dinţi? Ce fac himerele cu ei? Trebuie să recunosc că întrebările acestea m-au cam terorizat până ce autoarea şi-a făcut milă să răspundă curiozităţii mele. Faptul că nici Karou nu ştia ce se ascunde în spatele tainei, a făcut parcă acţiunea mai uşor de suportat şi, urmărind-o pe ea, am reuşit să îmi distrag oarecum atenţia de la dinţii misterioşi.

Un comision urgent în Marrakech o pune pe fata cu părul albastru faţă în faţă cu un adeversar pe care nu-l poate învinge şi, pentru prima dată, o panică reală pune stăpânire pe ea. Dintr-un motiv bizar, atacatorul o lasă însă să scape cu viaţă şi să plece.

Monştrii fac război sau războiul îi face pe monştri?”

Akiva este un serafim, un înger-soldat prins în războiul infernal cu himerele. Faptul că în trecut fusese salvat şi îndrăgostit de o himeră nu îl face mai bun, ci din contră, activează grotescul din el din cauză că himera fusese ucisă sub ochii lui îngroziţi. Vederea lui Karou îl intrigă şi îl face să ezite în a o ucide. Mai mult, între cei doi ia naştere o atracţie bruscă, explozibilă, căreia niciunul nu i se poate opune.

Cine este Karou? Akiva pare să obţină răspunsul chiar dacă acesta îl sfâşie nemilos.

 „Există oare o soartă mai amară decât să obţii ceea ce ţi-ai dorit cel mai mult când e prea târziu?”

Născută din fum şi os” îşi explică titlul tocmai aproape de final, când în sfârşit, Karou îşi recapătă amintirile şi putem înţelege rostul fumului şi al osului magic. Ideea de a pune împreună frumuseţea unui înger şi hidoşenia unei himere mi s-a părut uluitoare şi o văd ca pe o subliniere a faptului că adevărata frumuseţe vine din interior, având puterea de a radia la exterior. Originale mi s-au părut şi legendele ţesute în poveste, precum şi imaginarea himerelor cărora autoarea le descrie hidoşenia ca pe ceva atractiv. La un moment dat combinaţia de mai multe specii în aceeaşi fiinţă nu mai pare monstruoasă.

Nu te lupta cu monştrii, ca să nu devii tu însuţi un monstru, căci dacă priveşti în prăpastie şi prăpastia priveşte în tine de asemenea.”

Faptul că păstrează suspansul până la ultimul rând este un alt plus al acestei poveşti uimitoare, care nu doar te plimbă alături de personaje fabuloase ci îţi şi înfăţişează o lume iluzorie în care tinzi să te pierzi cu speranţa că ai putea obţine măcar o bucăţică de magie autentică pe care să o aduci cu tine în lumea reală.

Este una dintre cele mai adictive YA fantasy-uri apărute recent şi, pe bună dreptate, cititorii aşteaptă nerăbdători următorul volum.

  • Stars
    10
The Good

The Bad
10

Maryliyn

Buna, sunt Mara Caloian si sunt o devoratoare de frumos si de zambete sincere.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Powered by keepvid themefull earn money