Noi tentatii literare in Romania in August-Septembrie 2016

Cu ce ne mai tentează editurile din România în această perioadă?! Cele mai “fierbinți” cinci opțiuni pe care le aveți 🙂

“O mie de nopți” de E. K. Johnston – Editura Trei

o-mie-de-nopti-ekjohnston-edituratreiRegele Lo-Melkhiin a ucis trei sute de fecioare înainte să ajungă în satul ei, cautându-şi o soţie. Când ea vede norul de praf din zare, ştie că el a sosit. Ştie că o va vrea pe fata cea mai frumoasă: sora ei. Însă jură că n-o va lăsa să fie următoarea.

Eroina fără nume din romanul lui E. K. Johnston face tot ce-i stă în puteri ca să fie luată în locul surorii sale.

Ajunsă în palatul lui Lo-Melkhiin, descoperă că e un loc bizar şi primejdios, unde statuile au priviri înspăimântătoare şi firele se ţes singure în veşminte strălucitoare.
Deşi e convinsă că va muri, darul ei de povestitoare o ţine în viaţă.

Cu fiecare poveste, creşte şi puterea ei magică, dorinţa cea mai mare a fetei fiind aceea de a-l salva pe regele preschimbat în monstru.

„Plină de emoţie şi frumuseţe, O mie de nopţi îşi va răspândi vraja asupra cititorilor, fermecându-i încă multă vreme după ce ultima poveste va fi spusă.” – Alexandra Bracken, autoarea seriei de mare succes „Minţi primejdioase”

„Un fantasy în care legenda şi simbolurile se împletesc într-o aventură fascinantă. Stilul lui Johnston e încărcat de lirism, amintind de clasicele povestiri arabe din O mie şi una de nopţi, care reprezintă punctul de plecare al romanului.” – Booklist

„O lectură impresionantă.” – Publishers Weekly

Scriitoarea canadiana E.K. Johnston a trăit pe patru continente şi a petrecut veri spectaculoase în deşertul iordanian.

Îi place să spună poveşti şi chiar aceasta i-a fost ocupaţia în ultimii zece ani. Când nu scrie vreun roman, visează la călătorii, la Tolkien sau cântă la saxofon ori clarinet.

E.K. Johnston a mai scris „The Story of Owen: Dragon Slayer of Trondheim” (roman finalist la Premiul Morris pentru literatură dedicată adolescenţilor), „Prairie Fire” şi „Exit, Pursued by a Bear”

„În cea de-a zecea dimineață, când m-am trezit singură în camera mea confortabilă și mi-am dat seama că trăiam încă, n-am mai fost surprinsă. Un fior mi-a trecut prin trup, iar pereții s-au închis în jur. Văzusem strania și puternica energie și descărcarea dintre mâinile mele și ale lui Lo-Melkhiin. Începusem să bănuiesc că ursita mea moarte urma să fie pricinuită nu de otravă, nu de cuțit și nici de degetele lui strivindu-mi grumazul. Aici era o lucrătură pe care n-o înțelegeam; vreo zeitate blestemată din familia lui Lo-Melkhiin sau poate demonul din povestiri, jucându-se pe deasupra degetelor noastre unite. Asta urma să-mi aducă sfârșitul. Nu puteam să mă rog zeității pe care soră-mea o făcuse din mine. Cuvintele îmi rămâneau înțepenite în gâtlej. Dar puteam să mă rog, așa cum o făcusem întotdeauna, oaselor tatălui tatălui tatălui meu, chiar dacă acestea se aflau atât de departe.
Am tras adânc aer în piept, așa cum mă povățuise mama, și mi-am chemat în minte icoana cerului albastru și a nisipului cafeniu. Înainte, când soră-mea și cu mine făceam asta, îi țineam mâinile în palme și ne ciupeam una pe alta ca să nu ne pufnească râsul. Nu ne lipsea evlavia cu tot ce însemna ea, dar eram copii și copii găsesc oriunde lucruri de care să se amuze. Mama se încrunta, dar mama surorii mele zâmbea alături de noi.”

“Războiul celor două roze” de Conn Iggulden – Editura NemiraCon-Iggulden-Pasarea-furtunii-razboiulcelordouaroze-nemira

O nouă serie extraordinară de romane istorice apare la editura Nemira – Războiul celor Două Roze, cu primul volum, Pasărea furtunii, de Conn Iggulden, în traducerea lui Silviu Genescu.

Pentru pasionații de istorie sau pur și simplu cei care vor romane pline de personaje memorabile și întorsături de situație, seria Războiul celor Două Roze spune povestea tulbure și fascinantă a celor 30 de ani de război civil între cele mai mari familii nobiliare din Marea Britanie: Casa York și Casa Lancaster, una dintre ce mai brutale și sângeroase perioade din istoria Regatului. Este totodată perioada istorică și politică poate cea mai controversată și renumită, cu numeroase reprezentări în cărțile de istorie, romane, filme și seriale.

Conn Iggulden scrie în stilul marilor romane istorice, reușind să alcătuiască o tapiserie amplă și însuflețită a epocii pentru povestea spusă într-un ritm alert, care ține cititorii atenți și fascinați.

Romanul Pasărea furtunii începe în 1437, la ani buni după domnia bravului Henric al V-lea, când pe tron a urcat fiul său, Henric al VI-lea. Renumit pentru blândețea lui, sănătatea șubredă îl face un monarh slab, care nu poate conduce decât cu ajutorul apropiaților. Există însă destui nobili, printre care ducele de York, convinși că Anglia trebuie guvernată cu mână de fier pentru a supraviețui. Teritoriile ei din Franța sunt amenințate și sunt zvonuri despre o răzmeriță iminentă. Se răspândesc temerile că Anglia nu va rezista, cu atât mai mult cu cât Henric al VI-lea vrea să o ia de soție pe Margareta de Anjou.

La douăzeci şi opt de ani, era cu aproape patruzeci de ani mai tânără decât regele, însă până la boala sa Eduard fusese viguros şi puternic, de parcă ar fi fost hărăzit să trăiască pe vecie. Era rege deja când ea se născuse şi nimeni dintre cei cunoscuţi de ea nu şi-l putea aminti pe tatăl lui, nici pe marele Ciocan al Scoţienilor1, care domnise înaintea lui. Familia Plantagenet îşi lăsase urma în Anglia şi devastase Franţa în bătălii pe care nimeni nu crezuse că le-ar fi putut câştiga. Pieptănul se încurcă în barba lui. Ochii cei albaştri se deschiseră la atingerea ei şi, istovit, regele o privi. Alice se cutremură sub uitătura lui cumplită, care-i adâncise slăbiciunea pentru atâta amar de vreme.

– Sunt aici, Eduard, spuse ea aproape în şoaptă. Sunt aici. Nu eşti singur.

O parte a feţei lui se zbârci într-o strâmbătură şi-şi ridică mâna stângă, cea bună, ca s-o tragă de mână şi să i-o coboare, cea în care ţinea strâns pieptănul. Răsufla din greu, iar pielea i se îmbujoră de efortul de a vorbi. Alice se aplecă mai aproape, spre a-i auzi cuvintele bolborosite.

– Unde sunt fiii mei? zise el, ridicându-şi capul în aşa fel încât se desprinse de pe pernă, apoi căzu la loc.

Mâna dreaptă-i tremura pe mânerul spadei, simţindu-se în siguranţă cu ea.

– Vin, Eduard. Am trimis mesageri după John, să-l aducă de la vânătoare. Edmund şi Thomas sunt în aripa cealaltă. Vin cu toţii.

În timp ce vorbea, putu auzi un tropăit pe trepte şi zarvă de glasuri bărbăteşti. Îi cunoştea bine pe fiii lui şi se pregătise, ştiind că momentele ei de intimitate erau pe sfârşite.

– Mă vor trimite de-aici, dragostea mea, dar n-am să fiu prea departe.”

“Fiica Papei” de Dario Fo – Editura Humanitas

fiica-papei-dario-fo-humanitas

Romanul lui Dario Fo Fiica papei face dreptate uneia dintre cele mai hulite figuri ale istoriei: Lucrezia Borgia. Cel mai vândut roman al anului 2014 în Italia.

Dario Fo, iconoclastul autor al Misterului buf și a multe alte piese de teatru ce reînvie tradiția commediei dell’arte – laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1997 –, a publicat în 2014 primul său roman Fiica papei, dedicat vieții uneia dintre figurile remarcabile ale Renașterii italiene: Lucrezia Borgia. Fascinat de ideea lumii ca spectacol, Dario Fo reconstituie în cheie sarcastică societatea italiană din vremea Renașterii, propunându-ne totodată o suită de portrete desenate de el după originalele timpului. Din acest cadru desprinde povestea familiei Borgia care alcătuiește o adevărată saga, plină de înfruntări și crime sângeroase, săvârșite deopotrivă prin fier și prin otravă. Pe Lucrezia însă, fiica lui Rodrigo Borgia, devenit papă în 1492 sub numele Alessandro VI, Dario Fo o prezintă, în acord cu cercetările cele mai recente, drept o victimă a mașinațiilor tatălui și ale fratelui său, celebrul Cesare Borgia, ea fiind în realitate o făptură sensibilă, iubita unor bărbați cu nume răsunătoare în epocă, protectoare a artelor, artiștilor și umaniștilor vremii, care a dovedit totodată un curaj bărbătesc în înfruntările armate dintre cetățile italiene.

„Desprinzând istoria papei Alessandro VI Borgia și a rudelor sale din Renașterea italiană, obținem o saga tulburătoare, în care personajele se poartă fără pic de respect cu adversarii lor și adesea chiar între ele. Victima menită sacrificiului e, fără îndoială, de fiecare dată, încă din copilărie, Lucrezia, aruncată cu orice prilej și fără pic de milă, atât de tată, cât și de frate, în vâltoarea intereselor financiare și politice. Ce credea dulcea copilă despre asta nu-i păsa absolut nimănui. De altfel, e femeie – motiv suficient chiar și pentru un tată viitor papă și pentru un frate pe cale de-a deveni cardinal. Ba, câteodată, Lucrezia nu-i nimic altceva decât un colet cu sâni plinuți și fese trăsnet. Ah, era să uit, până și ochii îi sunt plini de vrajă.“ (Dario FO)

“My Dilemma is You” de Cristina Chiperi – Editura Litera

O liceană din orașul Padova, născută în Moldova, a reușit să devină una dintre cele mai citite scriitoare din Italieni. Istoriile sale, scrise cu ajutorul smartphone-ului și publicate pe o platformă web, au devenit foarte populare, astfel că au ajuns într-un final în librăriile din Italia, materializate într-o trilogie.

my-dilemma-is-you-cristina-chiperi-literaCristina Evans trăiește la Los Angeles și crede că are o viață perfectă, până în ziua în care părinții ei hotărăsc să se mute la Miami. Totul se năruie pentru adolescenta de șaisprezece ani, care se vede obligată să-și părăsească prietenii dintotdeauna și să ia totul de la capăt într-un alt oraș, la o altă școală. Deși Los Angeles-ul și cei mai buni prieteni de acolo rămân permanent în gândurile ei, Cristina reușește foarte repede să se acomodeze în noua casă și să se împrietenească cu câțiva dintre cei mai populari elevi ai liceului. Toți o primesc în cercul lor, mai puțin Cameron și Susan, iubita lui, care o privesc amandoi cu ostilitate. Și astfel, printre tot felul de întâmplări mai mult sau mai puțin plăcute, Cris reușește să-și facă o nouă prietenă, Sam, și se îndrăgostește de Matt. Deși lucrurile par să meargă din ce în ce mai bine în viața ei, ițele inimii ajung să se încurce tot mai mult când Cris și Cameron încep să-și dea seama că antipatia pe care o simt unul față de celălalt ascunde, în realitate, un sentiment complet diferit. Vor accepta oare cei doi tineri să privească în față această descoperire și să lupte pentru a fi împreună?

„My dilemma… este senzația internetului și a librăriilor, deopotrivă. Cititorii și fanii au înnebunit complet: nimic altceva nu mai există.“ La Repubblica

“Nerve” de Jeanne Ryan – Editura Leda Edge

nerve-ledaedge-jeanne-ryanAtunci când Vee este aleasă să participe în CURAJ, un joc anonim de provocări transmis în direct pe internet, ea descoperă că jocul o cunoaște deja. Este ademenită cu premii luate de pe site-ul ĂstaSuntEu și i se oferă ca partener băiatul perfect, fermecătorul Ian. La început, totul este fascinant – fanii lui Vee și ai lui Ian îi îndeamnă să răspundă unor provocări din ce în ce mai riscante, cu mize din ce în ce mai mari. Dar jocul capătă o turnură periculoasă atunci când sunt îndrumați către un loc secret, alături de alți cinci participanți, pentru a câștiga Marele Premiu. Brusc, aceştia sunt nevoiți să riște totul, întrucât miza cea mare este însăși viața fiecăruia. Cât de departe va fi dispusă Vee să meargă înainte să-și piardă tot CURAJUL?

Romanul de debut al lui Jeanne Ryan ne spune o poveste plină de suspans, care pur și simplu nu poate fi lăsată din mână.

Ecranizarea thrillerului YA, regizată de Henry Joost şi Ariel Schulman, va debuta în cinematografele româneşti pe 16 septembrie 2016, cu Emma Roberts şi Dave Franco în rolurile principale.

Așa-i că v-am făcut curioși?! Lectură plăcută și abia așteptăm să ne împărtășiți impresiile voastre!

 

 

EmM

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Powered by keepvid themefull earn money