“Si-am privit cu totii spre cer” de Tommy Wallach – o poveste despre prezentul care ne scapa printre degete

Mă tot uit pe paginile de facebook ale diverselor edituri și mă minunez că am început să nu mai fiu în pas cu noutățile, parcă zi de zi apar din ce în ce mai multe cărți, traduceri, debuturi ale scriitorilor români, iar timpul meu parcă mi se scurge printre degete…

Cam așa s-a întâmplat și cu romanul “Și-am privit cu toții spre cer” de Tommy Wallach apărut la Epica Publishing House. Noroc cu Libris.ro că este rapid și are și transport gratuit!

si-am-privit-cu-totii-spre-cer-tommy-wallach

De când s-au împuținat librăriile fizice, iar cele online au din ce în ce mai multe oferte exttraordinare, mi-e teamă că o să devin ușor superficială în alesul cărților pentru că dacă înainte citeam descrierea de pe ultima copertă și răsfoiam câteva pagini, acum ajung să fiu din ce în ce mai atrasă de prima copertă, alegându-mi pe acest criteriu, multe dintre romanele ce se află pe birou pentru imediata lectură.

Nu vreau să afirm același lucru despre romanul “Și-am privit cu toții spre cer”, dar fiți serioși… cine nu ar fi intrigat de o asemenea copertă și cine nu și-ar dori să citească un roman cu un asemenea titlu?!

Se spune că liceul e cea mai frumoasă perioadă din viața unui tânăr.

Peter, unul dintre cei mai buni jucători de baschet din liceul lui, își face griji ca această afirmație s-ar putea sa fie adevărată. Între timp, Eliza numără orele până ce va putea scăpa de Seattle, orașul natal – și de reputația ei. Anita, o fată cu o viață aparent perfectă, se întreabă din ce în ce mai des dacă merită să-și abandoneze adevăratele vise pentru a intra la o universitate de prestigiu. Iar Andy nu înțelege de ce oamenii se agită în ceea ce privește facultatea și cariera – viitorul mai poate să aștepte.

Sau nu? Căci se pare ca viitorul ,,se apropie” cu repeziciune din spațiu – un asteroid se îndreaptă direct către Pământ –  și există posibilitatea de a șterge orice urmă de viață de pe fața planetei. În vreme ce acești patru viitori absolvenți – împreună cu restul omenirii – așteaptă să vadă ce daune va produce asteroidul, sunt totodată nevoiți să-și abandoneze gândurile legate de viitor și să se decidă cum își vor petrece ceea ce mai rămâne din prezent.

Înainte de asteroid, le-am permis oamenilor să ne eticheteze: sportivul, proscrisa, ratatul și tocilara.

Dar apoi am privit cu toții spre cer și totul s-a schimbat.

Oamenii de știință spun că va sosi în două luni. Ne-au oferit două luni pentru a renunța la stereotipuri. Două luni pentru a ne transforma în ceva ce va dăinui chiar și după sfârșitul lumii.

Două luni pentru a trăi cu adevărat.

Sunt atât de multe romanele care tratează tema timpului care ne scapă printre degete, a prezentului pe care nu-l trăim la maxim, a alegerilor pe care le facem ținând seama de alții și nu de noi… Nu credeam că voi mai putea citi ceva diferit pe tema asta, dar uite că m-am înșelat pentru că întotdeauna va fi loc de și mai bine, iar dacă e să țin cont de toate acele recenzii minunate pe care le-a atras romanul de debut al lui Tommy Wallach, nici nu ar trebui să mă mai mir.

„Și am privit cu toții spre cer e un debut triumfător – Apocalipsa lui Stephen King pentru această generație. Este deopotrivă tulburător, optimist, înspăimântător și înduioșător, scris cu enorm de multă compasiune pentru felul în care prezentul ne scapă printre degete. Un roman glorios, minunat și de neuitat.” – Andrew Smith, autorului bestsellerului Grasshopper Jungle

Romanul este scris din perspectiva a 4 adolescenți: 2 băieți – Peter, sportivul și Andy, ratatul și 2 fete – Eliza, proscrisa și Anita, tocilara și prezintă întorsătura pe care o iau viețile acestora atunci când avertizarea cu “lumea se sfârșește” nu mai este o glumă, ci o amenințare reală. Li se spune că mai au la dispoziție două luni pentru a-și trăi viața așa cum o știu. Dar oare viața pe care o au este cea pe care și-o doresc?!

Sportivul popular cu iubita perfectă. Este oare ea cea pe care și-o dorește sau un sărut furat în urmă cu mai bine de un an în urmă încă îi mai bântuie visele?!

Proscrisa. Distrugătoarea de relații. Fata cu reputație îndoielnică. Oare vede prin lentilele aparatului de fotografiat iubirea adevărată?!

Ratatul virgin care bântuie străzile în găști dubioase, cu tipi care încalcă legea permanent și-și pierde talentul zdrăngănind într-o trupă ce nu i se potrivește. Va găsi el un sens în viitor tocmai atunci când vine ultimatumul lumii?!

Tocilara ce n-a ieșit nicicând din cuvântul părinților, admisă condiționat la Princeton – o universitate importantă, chiar cu mult înainte de sfârșitul liceului, dar cu aripile frânte. Va putea ea să-și ia zborul din colivia de aur a părinților și trilul ei se va auzi în ultima zi de viață a planetei?!

Unele dorințe, unele vise… merită să riști pentru a le îndeplini pentru că dacă ai afla că în două luni ai putea face parte din cele două treimi ale populației planetei care nu va supraviețui impactului cu un asteroid… ce sens mai are complacerea în situații care NU te fac fericit…?!

“Cele mai bune cărți nu vorbesc despre acele lucruri la care nu te-ai gândit niciodata. Ele vorbesc despre acele lucruri la care te-ai gandit mereu si despre care crezi că nimeni altcineva nu le-a mai băgat în seamă. Le citești și deodată te simți mai puțin singur în lume. Faci parte din această comunitate cosmică de oameni care s-au gândit la acest lucru, oricare ar fi acela.”

Nu am crezut nici măcar pentru o clipă că “Și-am privit cu toții spre cer” poate fi altceva decât un roman ușor pentru o zi de weekend relaxantă. Cât de profund putea fi o carte cu și despre adolescenți în prag apocaliptic?! Ei bine, m-am înșelat amarnic. Tommy Wallach nu scrie profund, are un stil lejer și ușor de urmărit, însă ideile pe care le urmărește sunt schimbătoare de drumuri.

Am râs, dar și am plâns. Am avut momente amuzante, dar și clipe dramatice.

“- Și cum știi când faci alegerea greșită?

-Tu să-mi spui. Crezi că e mai bine să eșuezi făcând ceva care merită osteneala sau să ai succes făcând ceva lipsit de valoare?

(…) – Să eșuezi făcând ceva care merită osteneala.”

Pentru că uneori cele mai grele întrebări sunt cele ale căror răspunsuri sunt printre cele mai simple.

Iar pentru unul dintre protagoniștii noștri, schimbarea pe care a făcut-o, mult prea târziu, i-a asigurat câteva clipe de fericire și liniște înainte de un sfârșit mult prea devreme al vieții. Am citit și sperat până la ultimul cuvânt că voi mai avea parte de o întorsătură de domeniul fantasticului și cumva acel personaj va fi și el unul dintre participanții de la Marea Petrecere cu ocazia sfârșitului lumii, însă n-a fost așa.

“Și-am privit cu toții spre cer” este o lectură epică, un roman special care nu are cum să nu te facă să simți. Să te trezească din letargia în care te afli, să-ți dea un zvânc de putere și un strop dintr-un vis îndesat undeva, într-un colț al minții.

Timpul este cel mai mare dușman al nostru dacă nu știm să-l prețuim. Prezentul ne scapă atât de ușor printre degete dacă nu știm ce să facem cu el. Trecutul e pierdut, dar viitorul este al nostru și stă doar în puterea noastră să-l modelăm după dorințele noastre.

Timpul nu ne va fi niciodată de ajuns. Întotdeauna vor mai fi lucruri de bifat de pe listele cu “to do”. Dar de ce să-l pierdem pe lucruri lipsite de importanță când putem avea grijă de el și de noi, urmărindu-ne la fiecare pas propria fericire?!

Timpul este cel mai prețios lucru și este singurul pentru care nu avem o măsură exactă.

Cu siguranță, ecranizarea romanului va fi un succes. Eu abia îl aștept!

Romanul îl veți găsi la categoria Literatură Universală pe site-ul celor de la Libris.ro, alături de multe alte minunății pe care abia așteptăm să le explorăm. Vă invităm să urmăriți pagina de facebook Libris.ro pentru a fi în pas cu noutățile, promoțiile și campaniile Libris. La mulți ani pentru cei 25 de ani pe piața românească de carte împliniți pe 25 octombrie!

 

EmM

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Powered by keepvid themefull earn money