Urgia si zorile – o doză de magie si mister oriental

Urgia si Zorile EpicaSeducător! E cel mai simplu mod de a descrie romanul lui Renée Ahdieh. Încă de la început, coperta cucereşte prin sugestia de pasiune şi mister, iar odată intrat în poveste, cititorul este cuprins de vraja specifică Orientului şi se vede incapabil să întrerupă firul narativ.

Da. Povestea are darul de a te „droga” cu aroma ameţitoare a unui parfum oriental unic la care nu mai poţi renunţa. O lume de basm care îţi înfăţişează totul ca pe un tablou feeric din care nu mai vrei să ieşi. Cred că este vorba despre acea magie orientală despre care vorbeam, acel farmec al necunoscutului care atrage cu forţă, acel mister pe care vrei şi nu vrei să-l descoperi, dar de care vrei să te laşi vrăjit.

Khalid Ibn-al- Rashid, suveranul Khorasanului de doar 18 ani, îşi demonstrează zilnic monstruozitatea căsătorindu-se cu tinere fete şi luându-le viaţa în zorii zilei următoare. Pe lista lungă a crimelor comise se găseşte şi numele Shivei, iar moartea fetei aduce nu doar o durere cruntă familiei sale ci şi dorinţa răzbunării în sufletul Şeherezadei, care i-a fost cea mai bună prietenă.

Furia nestăvilită şi temperamentul vulcanic o determină pe Şeherezada să încropească un plan sinucigaş şi nebunesc. Fata se oferă de bunăvoie să devină soţia califului necruţător, sigură fiind că ea va fi cea care îi va lua lui viaţa.

Voi apuca să văd cum soarele apune şi mâine. Nu am voie să fac greşeli. Jur că voi apuca să văd cât mai multe apusuri de soare.

Şi te voi ucide.

Cu mâinile mele.”

Sursa: pinterest.com
Sursa: pinterest.com

Ajunsă în serai şi reuşind să treacă de zorii fatidici datorită unei poveşti neterminate, Şeherezada nu îl regăseşte în tânărul din faţa ei pe monstrul nemilos despre care toată lumea vorbeşte. La rândul lui, Khalid este tot mai atras de misterioasa lui soţie care îl înfruntă făţiş şi pe care nu o poate ucide.

Vieţile ambelor personaje sunt date peste cap. Şeherezada e prinsă între promisiunea de răzbunare şi sentimentele inexplicabile pentru suveranul Khorasanului. Amândouă variantele ard, iar argumentele raţionale se topesc rapid sub privirea de chihlimbar a tânărului calif. Simţind că în spatele măştii de răceală pe care băiatul o afişează, se ascunde ceva cumplit, Şeherezada ia hotărârea să pătrundă până la sufletul lui pentru a afla adevărul. Are însă Khalid un suflet?

E o nebunie. Îmi slăbeşte voinţa. Mă face să uit. Trebuie să-l resping.”

În acelaşi timp, Khalid este mistuit de dragostea bruscă pentru fata care a intrat brusc în viaţa lui ca o furtună. Blestemul feroce căruia i se supune nu-l poate împiedica să se îndrăgostească de Şeherezada chiar dacă această iubire poate însemna distrugerea unui întreg regat.

De ce te-ai oferit să-mi fii soţie, Şeherezada-al- Khayzuran?”

– Nu te prea pricepi să minţi. Doar îţi imaginezi că o faci.

– Iar Domnia Voastră nu ştiţi să citiţi în sufletele oamenilor. Doar vă imaginaţi că o faceţi.”

În paralel cu drama personală a protagoniştilor, războiul e pe cale să înceapă. Tariq, fostul logodnic al Şeherezadei, nu poate accepta că aceasta s-a îndrăgostit de ucigaşul Shivei. Hotărât să o recupereze, el strânge aliaţi şi este hotărât să-l nimicească pe cel care adusese durere atâtor familii.

Cartea m-a fascinat. Am avut senzaţia că plutesc prin această poveste. Am adorat-o la propriu. M-am simţit în O mie şi una de nopţi cu decoruri orientale, mister, magie, fraze pline de înţelesuri ascunse şi poveşti cuceritoare. Cu toate acestea, „Urgia şi zorile” aduce un suflu nou poveştii Şeherezadei. Limbajul este unul mult mai accesibil, sarcasmul e la el acasă, eroina noastră este una care participă activ la acţiune, iar suspansul se duce până la ultimul rând al poveştii, când am început să sar ca mingea urlând „VREAU URMĂTORUL VOLUM!”.

Sursa: pinterest.com
Sursa: pinterest.com

M-a torturat psihic taina lui Khalid pe care am perceput-o ca fiind una groaznică încă din prolog, iar autoarea şi-a făcut milă de mine abia în ultimele pagini. Da. E chiar groaznică şi explică ororile săvârşite de tânărul suveran. Pe Şeherezada este imposibil să nu o iubeşti. Stăpâneşte arta povestitului, se adaptează din mers situaţiilor diferite, nu cunoaşte renunţarea şi nu îşi pleacă privirea. Dialogurile cu Khalid sunt adesea pline de sarcasm, provocând zâmbete involuntare în ciuda situaţiei încordate.

– Ce-mi faci tu mie, pacoste de fată? murmură el.

– Dacă sunt o pacoste, poate că ar trebui să păstrezi distanţa ca să nu ai de suferit, îi răspunse ea, îmbrâncindu-l cu putere.”

– Îmi pare rău.

– Cam jalnic. Dar e un început.”

Magia inserată în poveste o face încă şi mai atractivă. Covoare zburătoare, lămpi fermecate, puteri magice şi blesteme covârşitoare fac deliciul povestirii. Romanul se citeşte rapid dar rămâne cumva fixat pe creier … sau a rămas doar la mine care sunt fascinată de poveştile arabe. Nota mea pentru carte e zece cu plus. Merită citită şi reuşeşte să anuleze totul în jur ( chiar şi un chat care nu conteneşte să mă anunţe că cineva nu se opreşte cu mesajele deşi sunt pe modul invizibil).

Maryliyn

Buna, sunt Mara Caloian si sunt o devoratoare de frumos si de zambete sincere.

3 Comments
  1. Faina recenzie.Si tentanta! FELICITARI! Am cumparat cartea,dar o tot aman. Ma tot gandesc sa o citesc dupa ce apare si continuarea. Asta ca sa nu imi rod unghiile asteptand sa aflu deznodamantul 😀

  2. Ei asta da o carte pe care mi-o doresc foarte mult. Sunt cateva carti, de fapt, pe lista dar tot nu am reusit sa le iau
    “Urgia si zorile” are o tema arhicunoscuta dar care sigur nu plictiseste. Poaten la inceput de 2017 reusesc sa o iau 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Powered by keepvid themefull earn money